Kategoriler
Psikoloji Psikolojik Hastalıklar

Depresyon (Majör Depresif Bozukluk)

Bu yazımda; Depresyon nedir? Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyonda olduğumu nasıl anlarım? şeklindeki sorulara açıklık getirmeyi hedefliyorum. Bu yazıyı okuyarak ve depresyon testini çözerek yaşadığınız sorunu depresyon bağlamında değerlendirebilirsiniz.

Depresyon Nedir?

Depresyonu kısaca tanımlamak gerekirse, genellikle kişilerin mutsuzluk, ilgisiz gibi belirtilerinin ön planda olduğu bir duygudurum bozukluğudur. Depresyon olarak ele aldığımız bu bozukluk literatürde Majör Depresif Bozukluk olarak geçmektedir. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonda olan bireylerin öne çıkan en temel özelliği mutsuz olmalarıdır. Çoğu birey üzüntülü veya boşlukta olma hisleri içindedir. Daha önce ilgilendikleri aktivitelerin tamamına karşı ilgisizdirler ve bu aktiviteleri gerçekleştirseler bile zevk alamazlar. Bununla birlikte depresyonda olan bireylerde enerji kaybı, dikkat konusunda problemler, suçluluk duyguları, değersizlik, intihar düşünceleri veya intihar girişimleri bulunur. Kişiden kişiye değişiklik gösteren belirtiler ise şunlardır;

  • Uyku 
  • İştah / Kilo 
  • Psikomotor Aktiviteler

Bu belirtilerde bazı kişilerde artış gözlemlenirken bazı kişilerde düşüş gözlemlenir. Örneğin diyetten bağımsız 1 ay içerisinde %5 kilo değişikliği bir depresyon belirtisidir veya daha önce çok uyuyan bir kişinin uyuyamamaya başlaması yine bir depresyona işarettir.  

Depresyonda Olduğumu Nasıl Anlarım?

Depresyonda olan bireyin neler hissedeceğini veya yaşayacağını yukarıda açıklamaya çalıştım. Bahsedilen belirtiler bir depresyon sonucunda olduğunda hayattaki işlevinizin ciddi oranda düştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Özgüveninizde ve diğer insanlarla ilişkilerinizde bozulmalar yaşamanız olasıdır. Bahsedilen çeşitli alanlardaki belirtilerin en az beşine sahip olmanız ve en az 2 hafta boyunca bu belirtileri hemen hemen her gün yaşıyor olmalısınız.

Depresyon testini çöz!

Depresyon Hakkında Önemli Noktalar

  • Bazı bireyler depresyon sürecinde yoğun bir depresif duygudurum içerisinde olmazlar. Ancak cinsel aktiviteler olmak üzere hemen hemen tüm aktivitelerine karşı ilgi kaybı yaşarlar. 
  • Bazı durumlarda bireyler bir sorun görmezler veya işlevselliğinin etkilendiğini göremeyecek bir durumda olabilirler, böyle durumlarda bireyin ailesi ve arkadaşlarının ifadeleri de önemlidir. 
  • Çocuk ve ergen bireyler depresif hissetmek yerine öfkeli olabilirler. 
  • Bireyler depresyonda olduklarında daha fazla alkol tüketme eğilimdedirler. 

Instagram’dan Takip ET!