Psikolojik Hastalıklar

Psikolojik Hastalıklar aşağıdaki menüde bilimsel kategorilerine göre ayrılmıştır. Menüleri açarak aradığınız içeriği bulabilirsiniz!

Online Terapi hakkında bilgi almak için tıklayın!

İçerikler herkesin anlayabileceği şekilde olabildiğince sade bir dil kullanılarak oluşturulmuştur. Akademik bir tanım veya tanı koyma amacı taşımamaktadır.

Psikolojik Testler çözmek için tıklayın!

Psikolojik Belirtiler Ne Zaman Psikolojik Hastalık Olur?

  • İnsan psikolojisi birçok yönden sabit değildir. Hoşa giden olaylar karşısında kendinizi iyi hissederken, zor zamanlardan geçerken de kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Kendinizi kötü hissettiğiniz an bir psikolojik hastalığın başladığı anlamına gelmez. Psikolojik hastalık olması için bazı kriterlerin karşılanması gerekir. Bu kriterler kısaca;
  • Anormal olması (Bireyin yaşadığı kültüre yabancı)
  • Belirli bir süre devam etmesi
  • Bireyin yaşamını işlevsizleştirmesi (İş hayatında problemler gibi)
  • Sosyal ve yakın ilişkilerini bozması (Aile, partner ve diğer çevrelerde bozulan ilişkiler)

Psikolojik Hastalıklar Neye Göre Sınıflandırılmıştır?

Klinik alanda psikiyatristler tanı koyarken DSM-V esas alınır. Aynı şekilde psikoloji alanında yapılan akademik çalışmalarda da öncelikle DSM-V göz önünde bulundurulur. DSM-V açılımı, The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders şeklindedir ve American Psychiatric Association tarafından yayınlanır. DSM güncellendikçe bazı hastalıklar eklenebilir veya bazıları çıkartılabilir. Ancak çıkartılan veya henüz eklenmeyen psikolojik hastalıklar toplumda yok sayılamaz.

Instagramdan takip etmek için tıklayın!